TIETOA ALLERGIKOILLE

Haluamme, että mahdollisimman moni voi nauttia tuotteitamme – myös ne, jotka kärsivät allergioista. Siksi teemme parhaamme varmistaaksemme, että allergeenit eivät pääse leviämään tuotteiden valmistusprosessin aikana. Tämä varmistetaan noudattamalla tarkkoja käsittelymenetelmiä kaikissa toiminnoissa, aina puhtaanapidosta tuotteen varastokäsittelyyn.

Allergia voi rajoittaa elämää ja saatat joutua jatkuvasti miettimään, mitä voit laittaa suuhusi. Helpottaaksemme jokapäiväistä elämääsi haluamme, että voit luottaa tuotteissamme olevaan merkintään. Siksi merkitsemme huolellisesti sekä gluteenittomat tuotteet että mahdollisesti allergeenien jäämiä sisältävät tuotteet. 

Jäämien riski on olemassa, koska tietyt raaka-aineet joutuvat kosketuksiin esimerkiksi vehnän tai soijan kanssa jo pellolla, minkä takia niiden puhdistaminen täydellisesti on vaikeaa. Allergeeniriski on myös olemassa, jos tuote pakataan linjastolla, jota ei voi puhdistaa vedellä tai jota ei ole tuotantoteknisistä syistä mahdollista puhdistaa aina tuotteiden välillä. Muistathan siis aina lukea pakkausmerkinnät, jos olet allerginen jollekin ruoka-aineelle.

GLUTEENITTOMAT TUOTTEEMME

Risentan valikoimiin on kuulunut jo vuosien ajan runsaasti myös gluteenittomia tuotteita. Näitä ovat pääasiassa erilaiset jauhot, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia. Gluteenittomat tuotteet on merkitty Keliakialiiton myöntämällä gluteenittoman tuotteen merkillä (vehnän tähkä, jonka yli on vedetty viiva). Gluteenittomat tuotteet sisältävät aina alle 20 mg/kg gluteenia (EU:n asetuksen N:o 41/2009 mukaisesti).

KAHDENTYYPPISTÄ YLIHERKKYYTTÄ

Ruoan yliherkkyysreaktioita on olemassa kahta eri tyyppiä. Toisessa reaktiossa reagoijana on immuunijärjestelmä (immunologinen), kun taas toinen tapahtuu ilman immuunijärjestelmän osallisuutta (ei-immunologinen). Esimerkki ei-immunologisesta yliherkkyydestä on laktoosi-intoleranssi, joka johtuu maitosokeria (laktoosia) vatsassa/suolistossa hajottavan entsyymin puutteesta.IMMUNOLOGISET REAKTIOT

Immunologiset reaktiot johtuvat siitä, että allergisen henkilön immuunijärjestelmä reagoi tiettyihin elintarvikkeessa oleviin proteiineihin. Elimistö luulee proteiinien olevan vierasainetta, jota vastaan sen on puolustauduttava, ja se alkaa tuottaa niin kutsuttuja vasta-aineita proteiineja vastaan. Tämä saa elimistön reagoimaan.

On arvioitu, että 1-2 %:lla aikuisväestöstä ja 5-8 %:lla lapsista on jonkinasteinen ruoka-aineallergia. Ne, jotka ovat allergisia lapsena, eivät välttämättä ole sitä aikuisena. Tämä pätee erityisesti munan ja maidon yliherkkyyteen, joka usein häviää iän myötä.

On myös olemassa ristiallergioiden aiheuttamaa yliherkkyyttä: esimerkiksi siitepölyallergikolle voi kehittyä allergia hasselpähkinälle, mantelille, omenalle ja raa'alle porkkanalle. Nämä tapaukset mukaan laskien voidaan arvioida, että 15-20 % aikuisista välttää jotain elintarviketta yliherkkyydestä johtuen.

ALLERGIAOIREET

Allergiaoireet voivat ilmetä eri tavoin. Oireet voidaan jaotella esimerkiksi seuraavasti.

Hengitysteiden oireet

 • astma tai astman kaltaiset oireet
 • nenän kutina, aivastelu, vuotava nenä
 • hengenahdistus, yskä, hengityksen vinkuminen

 Silmien oireet

 • silmänympäryksen ihottuma
 • vuotavat tai kutisevat silmät
 • silmien punotus

 Ruuansulatuskanavan oireet 

 • pahoinvointi
 • vatsakipu
 • oksentelu
 • ripuli

Ihon oireet

 • nokkosihottuma
 • atooppinen ihottuma
 • kutina 

Anafylaksia on äkillisesti ilmenevä, vakava allerginen yleisreaktio. Ilman oikeanlaista ensiapua allerginen yleisreaktio on hengenvaarallinen. Tyyppillisiä oireita ovat esim.

 • kihelmöinti ja kutina
 • huulien ja silmien turvotus
 • vatsakipu, oksentelu
 • Mitä nopeammin oireet alkavat ja etenevät, sitä vaikeampi reaktio on


 

ALLERGIAA AIHEUTTAVAT RUOKA-AINEET

EU on koonnut yleisimpien allergioiden perusteella luettelon allergisoiviksi luokitelluista ruoka-aineista, jotka on aina merkittävä pakkauksen ainesosaluetteloon ja joiden mahdollisista jäämistä tuotteessa on myös ilmoitettava. Risentan tuotteissa allergeenit on merkitty korostamalla allergisoivan ainesosan nimi.

Allergeeneja ovat:

Gluteenia sisältävät viljat
Äyriäiset
Kananmuna
Kala
Maapähkinä
Soijapapu
Maito
Pähkinät (manteli, hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, macadamiapähkinä ja Queensland-pähkinä)
Selleri
Sinappi
Seesaminsiemen
Rikkidioksidi ja sulfiitit (jos pitoisuus ylittää 10 mg/kg tai 10 mg/litra)


Ihminen voi olla allerginen lähes mille vain, mutta nämä ovat yleisemmin allergisoivat ruoka-aineet.

notallergi

KUINKA MONI ON ALLERGINEN PÄHKINÖILLE?

Eri pähkinöiden aiheuttama allergia on suhteellisen yleistä. Tarkkoja Suomea koskevia tietoja ei ole, mutta Yhdysvalloissa on arvioitu, että 0,5–1 % väestöstä on allerginen erilaisille pähkinöille. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat saksanpähkinä, cashewpähkinä, manteli, pekaanipähkinä ja pistaasipähkinä.

Ruoka-aineallergiassa elintarvikkeen proteiinit saavat elimistön immuunijärjestelmän reagoimaan. Näin syntyy allerginen reaktio. Kaikissa pähkinöissä on suhteellisen korkea proteiinipitoisuus, yleensä 10–20 %. Nämä proteiinit luokitellaan koostumuksensa vuoksi erittäin allergisoiviksi. Tästä johtuen jo hyvin pieni määri pähkinää voi riittää laukaisemaan allergisen reaktion.

Henkilö voi olla allerginen vain yhdelle tai usealle eri pähkinälajille, koska ne ovat usein sukua keskenään. Useimmat pähkinäallergiareaktiot ovat nopeita ja tapahtuvat kahden tunnin kuluessa nauttimisesta. Pähkinäallergiaa voi esiintyä missä iässä tahansa, ja eräistä muista allergioista poiketen se ei yleensä häviä vuosien mittaan. Jotkut vaikeasti allergiset henkilöt voivat reagoida pähkinöihin myös ns. ilman kautta tapahtuvana altistumisena.

hur_manga